Kwaliteitsbewaking

Elke pabo in Nederland kan het traject implementeren.  Dit betekent dat er voorwaarden verbonden zijn aan de uitvoering van het traject. Dit betreft onder andere het vastgesteld aantal uren, gestelde toetsdoelen etc. Een pabo die het traject wil uitvoeren, dient een opleidingsbeschrijving in bij de gecertificeerde opleidingen. Hiervoor is een landelijk kwaliteitskader ontwikkeld. Klik hier voor het kwaliteitskader uit 2020 welke de uitgangspunten en afspraken die nog gelden laten zien ondanks dat er vanaf cursusjaar 2022-2023 onder het LPNPO de diploma's worden afgegeven met een daardoor nog te ontwikkelen keurmerk voor kwaliteitsbewaking.


Jaarlijkse kwaliteitsrapportage

Nadat het SSGS-traject op een pabo erkend is, maakt zij onderdeel uit van de jaarlijkse kwaliteitsrapportage. Het traject Specialist Sportieve en Gezonde School vraagt om een constante herijking van actualiteiten. Afgesproken is dat de inhoud en kwaliteit van het traject gezamenlijk geborgd wordt.

Tijdens deze jaarlijkse evaluatiebijeenkomst worden de evaluaties naast elkaar gelegd en worden, zo nodig, wijzigingen doorgevoerd. De (jaarlijkse) kwaliteitsrapportage bevat een algemeen deel en een specifiek deel. Dit algemene deel bevat zaken die overstijgend met de betrokken opleidingen geconstateerd, vastgesteld en opgeleverd worden op de jaarlijkse evaluatiedag. Het opleidingsspecifieke deel bevat evaluaties per pabo. Elke hogeschool voert jaarlijks een evaluatie uit onder docenten en studenten per module die opgenomen wordt in het opleidingsspecifieke deel van de kwaliteitsrapportage.


Elke deelnemende pabo ontwikkelt mee
Een dergelijk traject is aan snelle veranderingen onderhevig. Deels door de nieuwe inzichten, onderzoeken of aangepaste wetgeving. Denk bijvoorbeeld aan verplicht rookvrije schoolpleinen vanaf 2020 op alle scholen of de nieuwe ‘schijf van vijf’ van het voedingscentrum van een paar jaar geleden.


Om een eigentijds traject te blijven waarborgen wordt van de deelnemende opleidingen verwacht dat zij aansluiten bij de jaarlijkse curriculumbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt het programma geëvalueerd met elkaar en mogelijke wijzigingen besproken die met elkaar doorgevoerd worden op deze dag. Ook wordt de nieuwe informatie vanuit de verschillende thema-instituten besproken en waar nodig verwerkt. Zij geven elk jaar feedback op hun eigen themaleerpaden. Op deze manier werkt elke pabo met het nieuwste materiaal. Deze bijeenkomst staat altijd in juni/ juli gepland en kost ongeveer 10 docenturen per pabo.

Het kan zijn dat de betreffende (vak)docent niet aanwezig kan zijn. De ontwikkelopdrachten die tijdens de landelijke ontwikkeldag staan gepland, worden met alle docenten uitgevoerd. Wanneer er een docent niet aanwezig is, wordt het door andere docenten overgenomen. Daarom brengen we bij afwezigheid de kosten voor vervanging in rekening. De kosten hiervan bedragen € 600,- (8 uur á €75,-).
Wel is de opleiding verplicht de evaluaties aan te leveren die opgenomen worden in de jaarlijkse kwaliteitsrapportage.

Delen en inspireren

Het lesmateriaal dat opleidingen ontwikkeld hebben voor de SSGS kan gemeenschappelijk gebruikt worden. Dit kan bijvoorbeeld via de google drive gedeeld worden. Ook kunnen docenten elkaar bevragen om inspirerende voorbeelden te delen.

Laatste wijziging: dinsdag, 11 juli 2023, 15:54