Het traject draagt bij aan de Gezonde School van de toekomst. Het streven is dat we een nieuwe generatie pabostudenten opleiden waarbij het uitdragen van gezondheid in het DNA zit.

Inleiding

De overheid richt zich steeds meer op een gezonde leefstijl. De overheid wil overgewicht en obesitas terugdringen door mensen te stimuleren gezonder te eten en meer te bewegen. Verschillende partijen zoals scholen en gemeenten helpen daarbij. Kinderen wennen snel aan een ongezonde leefstijl. En voorkomen is beter dan genezen. Daarom geeft de overheid geld aan programma’s die zorgen dat kinderen en jongeren gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. In de 'Gezonde School' zitten meerdere erkende gezondheidsprogramma's. Scholen kunnen met de Gezonde School Aanpak gericht aan de slag op negen Gezonde Schoolthema's.

Meerwaarde voor de school

  • De aanpak versterkt de gedachte dat ouders en scholen partners zijn in de opvoeding van het kind en een gedeelde verantwoordelijkheid hebben.
  • Het pedagogisch klimaat op school verbetert als leerlingen gezonder zijn.
  • De aandacht voor gezondheid en gezonde leefstijl biedt de school de kans zich te profileren.
  • De aanpak biedt handvatten voor de invulling van een deel van de wettelijke taken op het gebied van gezondheid.

Opleiding als basis

Het vraagt om goede opgeleide professionals om Gezonde Schoolinitiatieven planmatig en duurzaam te laten slagen op de scholen. Een eerste stap is (toekomstige) groepsleerkrachten op te leiden om de veranderingen van binnenuit te begeleiden. Hiervoor is het traject ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’ ontwikkeld dat alle pabo's op hun opleiding kunnen implementeren.

Zes pabo’s hebben de handen ineengeslagen om een kwalitatief doortimmerd traject neer te zetten met heldere programmaeisen, toetsdoelen en vastgesteld aantal EC’s. Er is een gemeenschappelijk kader met voorwaarden als basis voor de opleiding. Tevens zijn er verschillende uitgewerkte lessen beschikbaar per module voor belangstellende pabo's om de opleiding 'Specialist Sportieve en Gezonde School' te implementeren.

Het traject is ontwikkeld volgens de werkwijze van de Gezonde School en wordt ondersteund met inhouden en achtergrond over verschillende gezondheidsthema’s. Deze informatie is uitgewerkt in een digitale leeromgeving door middel van leerpaden. Meer informatie vindt u in het hoofdstuk 'Achtergrond traject'.

Laatste wijziging: donderdag, 6 juli 2023, 16:26