Meerwaarde Specialist Sportieve en Gezonde School

De Specialist Sportieve en Gezonde School beschikt over uitgebreide kennis, vaardigheden en capaciteiten om het beleid op het gebied van gezondheid van binnenuit te kunnen veranderen.

Wanneer mensen binnen een school zelf kennis hebben, zijn zij beter in staat zijn om:

1. weloverwogen beslissingen te nemen ten aanzien van het gezondheidsbeleid en minder afhankelijk van ondersteuning van buitenaf.
2.doelgericht inhoudelijke expertise van buitenaf te vragen om te ondersteunen bij implementatie van duurzame veranderingen in de school.
3. planmatig te werken aan de hand van de pijlers van de Gezonde School: signalering, omgeving, educatie en beleid. Dit leidt tot een goede borging van het traject op de school.

Hieronder vindt u een filmpje dat de vier pijlers verheldert.


Specialist Sportieve en Gezonde School (1.20 min.)


Erkende post-hbo opleiding

Het bovenstaandevraagt om een kwalitatief goed opgeleide hbo’er die in staat is om deze verandering in gang te zetten op de eigen school. Deze opleiding is CPION geregistreerd en het traject wordt erkend als een kwalitatieve post-hbo opleiding.


Vakspecialist versus Specialist Sportieve en Gezonde School

De titel ‘sportief en gezond’ verwijst naar de steeds groter wordende rol van bewegen tijdens een schooldag. Het verschil tussen de Vakspecialist Bewegingsonderwijs en de Specialist Sportieve en Gezonde School is duidelijk:

De Vakspecialist Bewegingsonderwijs is bevoegd voor het geven van bewegingsonderwijs op de basisschool en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van dit beweegaanbod. 

De Specialist Sportieve en Gezonde School stimuleert onder andere meer bewegen tijdens een schooldag zoals in de klas, op het schoolplein of naschools. Hij doet dit in samenwerking met collega's, de vakleerkracht of vakspecialist en partijen rondom de school. Daarnaast is hij degene die aan de slag kan gaan met alle Gezonde School thema's binnen de school.



Laatste wijziging: vrijdag, 7 juli 2023, 10:17