Goede voornemens stranden vaak. Dat komt vooral door de manier waarop je ze maakt. De plannen zijn teveel op de lange termijn gericht en/of  te vaag. Bijvoorbeeld 'ik wil gezonder gaan leven'. Of ze zijn wel concreet maar onrealistisch. Bijvoorbeeld 'ik ga een jaar niet snoepen'. Goede voornemens vragen om een concreet en uitvoerbaar plan, dan heb je een goede kans op succes

Het plan moet zo concreet mogelijk zijn. Wat ga je precies wanneer doen? Bijvoorbeeld als je gezonder wilt gaan leven, maak je dit specifieker door te zeggen 'ik wil meer groente eten. Om het concreet te maken, hoort daarbij; op welk moment en op welke dag. Bijvoorbeeld als tussendoortje op een schooldag neem ik snoepgroenten, maar daar hoort ook bij: snoeptomaatjes in huis halen en vast klaarleggen in een bakje in de koelkast om mee te nemen. 

Ook het terugkijken op het realiseren van je voornemen hoort bij het plan. Als je de doelen niet haalt, bijvoorbeeld in een moment van onoplettendheid had je geen snoepgroente meer in huis. Bedenk dan waardoor dit kwam en maak voor de dag erop een nieuw plan. Bijvoorbeeld wanneer je het moeilijk vindt om een traktatie niet op te eten, bij een jarige complimenteer ik de jarige maar bedank ik vriendelijk voor de traktatie en geef ik een sticker. Dit doe je totdat er sprake is van een nieuwe gewoonte waar je vrijwel niet meer over na hoeft te denken. Als het nieuwe gedrag is ingesleten, kun je weer een volgend doel stellen. Op deze manier word je er steeds beter in om vervolgstappen te zetten en kan je weliswaar langzaam maar gestaag je levensstijl veranderen (4).   

close make it happen


Wanneer je bovenstaande cyclus van veranderen een keer doorloopt, kun je deze ervaring van het maken van een concreet plan benutten als Specialist Sportieve en Gezonde School. Hierbij is enige kennis hebben met betrekking tot het voedsel doolhof een voorwaarde. In het volgende leerpad staat kennis rondom voeding en gezondheid centraal. Wat is waar van alles wat je leest met betrekking tot voeding en wat is gezond? Voor praktische tips voor hulp bij een gezonde leefstijl zie onderstaande verdieping.

Leer meer over
 Praktische tips voor verandering

Laatste wijziging: vrijdag, 22 maart 2019, 12:00