Voeding is een containerbegrip. Het is veelomvattend en iedereen vindt er wat van. Er worden talloze boeken over voeding geschreven en je kunt het bekijken vanuit verschillende invalshoeken. Kijken we naar voeding vanuit de invalshoek milieu dan komen er andere aspecten naar voren dan vanuit de invalshoek voeding en voedingsmiddelen. Het thema Voeding bij de Gezonde School gaat over gezond eten en drinken en een gezonde mond. Hierbij wordt, zoals voor ieder Gezonde School thema, een onderscheid gemaakt naar de pijlers van de Gezonde School te weten: educatie, omgeving, signalering en beleid (1).  

Bij de pijler educatie gaat het over of er structurele aandacht is voor gezondheid tijdens lessen. Bij omgeving gaat het over de hele omgeving van het kind. Je kunt onder andere denken aan het betrekken van ouders bij het gezondheidsbeleid. Bij signalering gaat het over of en hoe gezondheidsproblemen worden gesignaleerd. Bij de pijler beleid staan maatregelen die zijn vastgelegd in het schoolbeleid rond gezondheid centraal (2).


Gezonde school thema voeding

Gezonde school thema voeding (b)

Als Specialist Sportieve en Gezonde School word je geen voedingsdeskundige. Dat vraagt een aparte opleiding. Ook hoef je niet alles te weten van bewegen en altijd alleen maar gezond te eten en te drinken. Als Specialist Sportieve en Gezonde School kun je invulling geven aan het Gezonde School thema voeding vanuit een basiskennis over voeding. Daar gaan de leerpaden binnen deze module jou bij helpen. Het is handig wanneer je als specialist bijvoorbeeld het onderscheid weet te maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie over voeding en dat je als aanspreekpunt binnen de school antwoord kan geven op ‘wat is nu een gezond 10-uurtje’. 

In dit leerpad gaan we nader in op wat betekent voeding voor jou als Specialist Sportieve en Gezonde School. We staan,  zoals ook aan de orde is gekomen bij het leerpad Specialist als veranderaar 2, stil bij hoe je (voedings)gedrag kunt veranderen en wat hiervoor nodig is.


Laatste wijziging: donderdag, 17 januari 2019, 09:30