De school kan gezonde keuzes faciliteren door de schoolomgeving zo in te richten dat het gezond eten en drinken stimuleert. Ouders spelen een grote rol bij het meegeven van gezond eten en drinken, maar ook de betrokkenheid van de directie, onderwijzend personeel en ouderraad/medezeggenschapsraad is belangrijk bij het invoeren en doen slagen van voedingsbeleid (3).

In module 2 heb je geleerd dat de omgeving van grote invloed is op de voedselinname. Een school kan het gebruik van gezonde voeding stimuleren door te zorgen voor een omgeving waarin het eten van gezond voedsel normaal is. Het is belangrijk dat leerkrachten hierbij zelf het goede voorbeeld geven, maar omdat kinderen wat betreft voeding voor een groot deel afhankelijk zijn van hun ouders is het voor een school ook belangrijk om hen hierbij te betrekken.

Een organisatie die zich richt op het inrichten van een gezonde omgeving is JOGG. Dit staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. Eén derde van de Nederlandse gemeenten zet zich door middel van de JOGG-aanpak al in om een gezonde omgeving te realiseren voor jongeren. In hoofdstuk 3.2  kun je meer lezen hoe JOGG-gemeenten en Jongeren Op Gezond Gewicht jou als Specialist Sportieve en Gezonde School kunnen helpen naar een gezonde schoolomgeving.

Laatste wijziging: woensdag, 6 maart 2019, 13:55